De Eerste Chakra -De Functie van de Wortelchakra (basischakra)

De wortelchakra
De wortelchakra

De wortelchakra of basischakra is de eerste chakra en bevindt zich onderaan de rug bij het stuitbeen. 

Deze bron van rode energie zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met de aarde en alle andere levende wezens, het is onze verbinding met de fysieke wereld. Het is de chakra van eenheid, acceptatie, stabiliteit en zekerheid. Een andere benaming is Muladhara, afgeleid uit het Sanskriet en betekent wortel en stuit. 

Deze eerste chakra vertegenwoordigt het element aarde en staat onder andere voor onze eerste levensbehoeften, wilskracht en ons instinct. Wanneer de wortelchakra geopend is en de energie vrij kan stromen draagt dit vooral bij aan een goede werking van de hormoonhuishouding, de bijnieren, longen, darmen en de adrenalinehuishouding. Als je basischakra in evenwicht is vind je het doorgaans makkelijk jezelf onvoorwaardelijk te accepteren. Je staat met beide benen op de grond en bent je erg bewust van je eigen lichaam. Je voelt je daarbij veilig en geaard en weet dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Deze chakra ondersteunt ons doorzettingsvermogen en innerlijke kracht.

Bij veel mensen is de basischakra gesloten of onderactief. Dit komt omdat gebeurtenissen uit het verleden, trauma's, negatieve emoties of andere negatieve energieën invloed hebben op de werking van de chakra's. Dit alles kan blokkades veroorzaken met tot resultaat dat de energie niet kan stromen zoals het hoort. Niet alleen ons lichaam en onze geest hebben zorg en ondersteuning nodig maar ook onze chakra's.

Elke chakra beïnvloed een aantal lichaamsfuncties en emoties. De eerste chakra heeft invloed op de nieren, de huid, longen, het skelet en het bloed, de blaas en darmen. Wanneer de basischakra gesloten of minder actief is door middel van blokkades merk je dit door gevoelens van nervositeit. Je kunt het dan lastig vinden om de realiteit onder ogen te zien. Daarnaast draait je handelen voornamelijk om jezelf en materiële bezittingen, kun je erg onrustig zijn en het gevoel hebben je draai niet te kunnen vinden. Problemen met verslaving en alcohol kunnen tevens een resultaat zijn van een basischakra die niet goed werkt. Veel dagdromen en niet in het hier en nu aanwezig kunnen zijn komt daarnaast ook vaak voor. Sommige mensen ontwikkelen reuma of artritis, nierstenen, darmklachten of botproblemen als gevolg van een slecht werkende basischakra. Ook wanneer je problemen hebt met je te hechten of wanneer je last hebt van overgewicht is het een goed idee om je eerste chakra in evenwicht te brengen.

Chakra's staan dus in directe verbinding met ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun energie vrij kan stromen. Wanneer je al je chakra's wilt openen is het van belang om te beginnen met deze eerste chakra, het is namelijk je basis of fundering. Er zijn verschillende manieren om de wortelchakra te openen.

Tijdens het mediteren kun je een rode lotusbloem met vier bladen visualiseren aan de onderkant van je rug. Stel je dan voor dat je zuivere rode energie inademt naar de plek van je chakra, waardoor deze zich steeds meer zal uitbreiden en balanceren. Alle negatieve energie wordt daarbij gezuiverd. Naast het mediteren kun je rode kaarsen aansteken om de rode energie te bevorderen.

Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die de energie van de wortelchakra bevorderen. Rode appels, aardbeien, wortels, bieten, vlees, eieren, rode bessen, noten, gember of granaatappel dragen allemaal bij aan een goede werking van de eerste chakra. Het opzoeken van de natuur heeft tevens een positief effect. Om de eerste chakra te openen zou je wat vaker kunnen wandelen of tuinieren. Ook het dragen van rode kleding kan goed helpen.

Daarnaast zijn er bepaalde edelstenen zoals Robijn, Rookkwarts, Aragoniet, Granaat, Hematiet en Jaspis die de werking van de wortelchakra stimuleren. Deze stenen kun je bij je dragen of ergens in huis plaatsen.

Het is tevens mogelijk een professionele healer te vragen voor een chakra-reading in combinatie met een chakra-healing. Zij kunnen precies achterhalen waar blokkades zich voordoen en wat de reden hiervan is. Daarbij kunnen ze door middel van hun speciale vermogens je chakra's op afstand openen en zuiveren. Een healing kan in sommige gevallen directe verlichting geven bij pijn.

De wortelchakra voorziet ons dus van de nodige energie om ons krachtig en vol levenslust te kunnen voelen. Het openen en verder ontwikkelen van de basischakra helpt om bijvoorbeeld darmklachten, botziekten of nier en blaas problemen te voorkomen of genezen. Een goede basis is voor iedereen belangrijk. Zodra deze chakra volledig geopend is en de energie zijn werk kan doen zul je merken dat je je een stuk stabieler en zekerder voelt. Klachten die veroorzaakt zijn door een niet goed werkende wortelchakra kunnen doormiddel van een chakra healing sterk verminderen en zelfs geheel verdwijnen.

Je kunt hier gratis een account aanmaken en tevens gratis chatten met ervaren chakra healers. Ook kun je direct een chakra healing ondergaan. Let op, de gratis chat is Engelstalig. Voor contact met Nederlandse healers kun je onze Nederlandse online medium chat bezoeken. Dit is de goedkoopste medium chat van de Benelux.

Klik hier om gratis te chatten met een chakra healer