Cursus kaartleggen online

Leer zelf kaartleggen met tarot of orakelkaarten

Ben je net begonnen met zelf kaartleggen? Of vind je kaartleggen erg interessant maar weet je niet of het iets voor jou is? Hier kun je gratis een kleine cursus kaartleggen volgen. Deze cursus kaartleggen is voor iedereen die interesse heeft om zelf kaarten te leggen of wanneer je pas net begonnen bent met het zelf leggen van tarotkaarten, orakelkaarten of andere waarzegkaarten.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat iedereen kaarten kan leggen maar het leren duiden en begrijpen van de kaarten is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Wel is het zo hoe meer je oefent hoe beter het uiteindelijk zal gaan. 

Les 1 kaartleggen

Alle tarotkaarten, orakelkaarten en andere waarzegkaarten hebben een eigen betekenis. Deze betekenis staat vermeld in het boekje dat je bij de kaarten krijgt wanneer je ze koopt. Wanneer je de betekenis van bijvoorbeeld de bekende Lenormand kaarten online opzoekt zul je zien dat je heel veel verschillende betekenissen tegenkomt. Dit komt omdat deze kaarten ook enorm veel verschillende betekenissen hebben en omdat veel kaartleggers hun eigen betekenis aan de kaarten geven. Dit is ook juist de bedoeling. 

De betekenis in het boekje is maar een suggestie van wat de kaarten kunnen betekenen. 1 kaart heeft niet maar 1 betekenis maar kan wel 30 verschillende betekenissen hebben. Hierdoor zien veel beginnende kaartleggers door de bomen het bos niet meer. Ze weten niet meer hoe ze de kaarten moeten duiden. Vooral bij de Lenormand orakelkaarten kan dit het geval zijn. 

Het is goed om de uitleg van de kaarten in het boekje te lezen zodat je wat ideeén kunt opdoen over wat de kaart zou kunnen betekenen. Maar daarnaast is het van belang dat je elke kaart 1 voor 1 apart gaat bekijken. Wat is er te zien op de kaart? Welke afbeeldingen staan erop? Welke kleuren worden er gebruikt? Staat er al een woord of zelfs een klein tekstje op de kaart afgebeeld? Wat betekend de kaart voor jou? Welke gevoelens krijg je als je naar de kaart kijkt? Is de kaart voor jou positief of negatief? 

Dit is namelijk veel belangrijker dan de betekenis die er in het boekje vermeld staat. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je de kaarten intuitief gaat lezen. 

Wanneer je bijvoorbeeld een vraag over de liefde hebt dan is het zo dat je de kaart ook op de liefde moet betrekken. Het kan zijn dat de uitleg in het boekje niks met liefde te maken heeft. Zo kun je al snel in de war raken. Lees daarom de betekenis in het boekje alleen in vlug door maar probeer erna meteen een eigen betekenis aan de kaarten te geven. 

Les 2 kaartleggen

Er is geen goed of fout. Iedereen legt en leest de kaarten op zijn eigen manier. Er zijn een aantal bekende kaartleggingen die veel gebruikt worden door kaartleggers en tarotisten. Maar je kunt altijd je eigen kaartleggingen verzinnen die voor jou het fijnst zijn.

Voorbeelden van kaartleggingen zijn :

 • De verleden heden toekomst legging - Een legging met 3 kaarten. 1 kaart voor het verleden, 1 kaart voor het heden en 1 kaart voor de toekomst. 
 • De keltisch kruis legging - Een uitgebreide legging met 10 kaarten. Deze legging geeft vooral inzichten in een bepaalde situatie. Deze legging is vooral geschikt voor tarotkaarten.
 • De maandlegging - Een legging die informatie geeft over de komende maand.
 • De 6 maanden legging - Een legging met 6 kaarten die elk voor 1 maand staan. 
 • De jaarlegging - Een legging met 12 kaarten die elk voor 1 maand staan.
 • De relatielegging - Deze legging geeft informatie over een bestaande relatie tussen 2 personen.
 • De liefdeslegging - Deze legging is geschikt voor mensen die een liefdesrelatie hebben.

Maar wanneer jij het fijn vind om bijvoorbeeld 4 kaarten naast elkaar te leggen dan is dit ook goed. Of misschien gebruik je voor sommige vragen maar 1 kaart of gebruik je altijd voor elke vraag 6 kaarten. Onthoud dat het belangrijk is dat jij je er goed bij voelt. Er zijn geen vaste regels waar je je aan moet houden. Het is de bedoeling dat je alles op je gevoel doet. Het leggen van de kaarten en het lezen en duiden van de kaarten. Wanneer je teveel in je hoofd zit en twijfelt of je het wel goed doet dan is de kans ook groot dat het mis gaat. Vertrouwen hebben in jezelf is heel belangrijk wanneer je kaarten zelf gaat leggen. 

leren kaartleggen tarot
leren kaartleggen tarot

Les 3 kaartleggen

Het is heel belangrijk dat je veel oefent. Probeer elke dag de kaarten te leggen voor jezelf en anderen. Houd een notitieboekje bij en kijk of er ook dingen uitkomen die je voorspelt hebt. Oefen voor zoveel mogelijk verschillende mensen. Oefen ook met veel verschillende soorten vragen. Zo leer je ook hoe je de vragen het beste kunt formuleren. Begin met het leggen van 1 kaart en als je denkt dat je dat onder de knie hebt probeer dan eens met 2 kaarten. Lees je de kaarten los of moet je ze op elkaar betrekken? Dit is ook voor elke vraag weer anders. Daarom is het zo belangrijk dat je veel gaat oefenen en leert vertrouwen op je intuïtie. 


Les 4 kaartleggen

Er zijn enorm veel verschillende kaartendecks te koop. Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot Tarotkaarten terwijl anderen weer liever Orakelkaarten of Engelenkaarten gebruiken. Het ene is niet beter dan het ander. Kijk naar wat jij het fijnst vindt. Probeer eens wat verschillende kaartendecks uit. Veel kaartleggers gebruiken tijdens een kaartlegging meerdere verschillende kaartendecks om zo nog meer informatie te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld wanneer je een Verleden heden toekomst legging gedaan hebt met tarotkaarten ook nog een engelenkaart leggen. Engelenkaarten hebben weer andere boodschappen dan tarotkaarten en kunnen daarom een mooie aanvulling zijn en extra informatie geven. 


Les 5 kaartleggen

Wanneer je een vraag hebt gesteld maar de kaarten niet begrijpt kun je nog een kaart erbij leggen om te kijken of het antwoord dan duidelijker wordt. Wanneer dit niet het geval is kun je de vraag ook eens op een andere manier formuleren. Voor korte vragen waar een ja/ nee antwoord duidelijkheid zou moeten geven kun je het beste 1 tot 3 kaarten leggen. Positieve kaarten neigen dan naar ja en negatieve kaarten naar nee. 

Wanneer je de vraag alleens anders geformuleerd hebt en je nog steeds geen antwoord krijgt op je vraag dan mag het antwoord waarschijnlijk nog niet onthuld worden. Je kunt dezelfde vraag dan bijvoorbeeld over een maand nog eens proberen te stellen. 


Leer lenormand kaarten leggen
Leer lenormand kaarten leggen

Tips en adviezen voor het leggen van kaarten

 • Neem de tijd om de kaarten te bestuderen
 • Hoe meer je oefent hoe sneller je natuurlijk vooruitgang boekt
 • Lees de kaarten met je intuitie en niet met logica
 • Vraag of je kaartleggingen mag doen voor vrienden en familie
 • Trek elke dag een dagkaartje voor jezelf
 • Stel dezelfde vraag niet meerdere keren
 • Leer het boekje niet uit je hoofd maar geef de kaarten je eigen betekenis
 • Vraag gerust eens adviezen aan professionele en ervaren kaartleggers

Vooral het leggen van Lenormand kaarten kan voor veel beginnende kaartleggers een uitdaging zijn. Voor meer informatie over de Lenormand kaarten en de betekenissen ervan kun je onze pagina Lenormand bezoeken.

Je kunt ook gratis informatie vragen aan onze online kaartleggers. Je kunt gratis met ze chatten over kaartleggen en ook een persoonlijke online kaartlegging ontvangen als je dat zou willen.