Wat is intuïtie? En hoe kun je dit versterken?

03-10-2019
Intuïtie versterken
Intuïtie versterken

Intuïtie is weten of begrijpen zonder dat er perse een logische redenering voor is. Het is het communiceren van het bewuste en onderbewuste deel van de hersenen. Vaak worden uitspraken gebruikt als 'ik voel het gewoon' of 'dit voelt niet goed'. Dit gevoel is dan ook vaak lastig in woorden uit te drukken. Maar wat we eigenlijk bedoelen is dat onze intuïtie ons iets verteld. Het is een soort onderbuik gevoel dat niet helemaal logisch verklaard kan worden.  

Het verschilt per persoon hoe sterk dit intuïtief gevoel is en of ernaar wordt geluisterd. Wanneer we dit gevoel constant onderdrukken wordt het naar verloop van tijd minder.  Maar je zou je intuïtie als het ware kunnen trainen door er bewust naar te luisteren en op te letten of je het bij het juiste eind hebt. Het vertrouwen op je intuïtie kan daardoor groeien. Je intuïtie heeft zich namelijk gevormd in de loop van de jaren met behulp van je ervaringen, emoties, herinneringen en je zintuigen. Je merkt dit bijvoorbeeld wanneer je iemand voor het eerst ontmoet. Je intuïtie kan jou het sterke gevoel geven dat je deze persoon wel of niet kunt vertrouwen. Iedereen herkent dit gevoel wel. 

Je weet nu een beetje beter wat intuïtie eigenlijk is en waarschijnlijk kun je een aantal dingen al wel bij jezelf herkennen.  

Hoe weet ik of mijn intuïtie klopt?

Een vraag die erg vaak gesteld wordt. Wanneer je niet zo heel bekend met nog met het luisteren naar je innerlijke stem of intuïtie is het vaak lastig te bepalen of je ernaar moet luisteren met de achterliggende reden: heb ik gelijk? De enige manier om hierachter te komen is door ernaar te handelen. Oefen en versterk je intuïtie om zeker te weten dat wat je voelt klopt en niets te maken heeft met angst, je mening of eventuele voorkeuren. 

Hoe versterk je je intuïtie?

Misschien vraag je je af of er manieren zijn om je intuïtie te versterken. Bij de een persoon kan de intuïtie vanaf kleins af aan al ontzettend sterk zijn en de ander heeft deze misschien ietwat onderdrukt. Gelukkig zijn er wat manieren om je gevoelens te versterken en je intuïtie weer een eerlijke kans te geven.

• Meditatie en mindfulness - Stilstaan bij je omgeving en volledig tot jezelf komen is een succesvolle manier om weer te vertrouwen en in contact te komen met je intuïtie. Het beoefenen van meditatie en mindfulness helpt je af te schakelen van het dagelijks leven en te luisteren naar je lichaam en je innerlijke stem. Door dit regelmatig te doen leer je je intuïtie te onderscheiden van je rationele denken waardoor je door goed te luisteren dit gevoel kan versterken.


• Luister naar je dromen - De een droomt vaker dan de ander, tenminste zo lijkt het. In werkelijkheid slaapt de ander dieper en vergeet daardoor sneller. Probeer er een gewoonte van te maken om elke keer na het wakker worden gelijk op te schrijven wat je gedroomd hebt. Probeer zoveel mogelijk details op papier te zetten. Of dit nou midden in de nacht of 's morgens bij het ontwaken is. Dromen kunnen ons veel vertellen want ze weerspiegelen ons onderbewuste. Net zoals wanneer je je intuïtie gebruikt. Probeer dan in je dagelijks leven na te gaan of je vergelijkingen kunt vinden of wellicht waarschuwingen die je dromen je proberen te vertellen. Deze manier helpt tevens je intuïtie te versterken omdat je ook bij deze oefening beter leert te begrijpen welk gevoel je intuïtie is en welk gevoel eerder angst of een vooroordeel kan zijn welke gebaseerd is op jouw persoonlijke referentiekader. De truc is vaak om te begrijpen of je intuïtie wordt beïnvloed door je eigen mening.


• Vertrouw op je intuïtie - Het wordt vaak gezegd maar daardoor is het niet minder waar. Probeer op je intuïtie te vertrouwen. Je zou bijvoorbeeld eens een week lang kunnen handelen terwijl je volledig vertrouwd op je intuïtie en al je handelingen daarop gebaseerd zijn. Doe dit uiteraard niet wanneer je gevaarlijke beslissingen moet nemen zoals in het verkeerd of op je werk. Beperk dit tot beslissingen die je dient te nemen op basis van emotie of wanneer je giswerk moet gebruiken. Zo leer je je intuïtie een heel stuk beter kennen. Hierdoor zal je merken dat je je een stuk zekerder gaat voelen in het dagelijks leven. 

Mediums en intuïtie

Goede mediums en paragnosten hebben altijd een zeer sterk ontwikkelde intuïtie. Dit komt omdat ze geleerd hebben hier op te vertrouwen. Tijdens een consult of reading krijgen ze namelijk via hun zesde zintuig veel informatie door. Intuïtie speelt hierbij ook een zeer belangrijke rol. Wanneer je zelf goed op je intuïtie leert vertrouwen dan kan dit je helpen om goede beslissingen in het leven te nemen. En kun je je dus ook behoeden voor het nemen van verkeerde beslissingen. 

Je zou ook eens een medium of paragnost kunnen contacteren voor nog meer tips over hoe je zelf je eigen intuïtie kunt versterken.