Manieren om te ontspannen

09-12-2016

In deze drukke tijd van bestaan hebben we maar weinig tijd voor onszelf. Elke dag gaat een groot deel van onze tijd naar onze kinderen, het werk en het huishouden. We komen dus niet echt meer toe aan de dingen die we zelf leuk vinden om te doen en die goed voor ons zijn om te ontspannen en weer nieuwe energie op te doen. Toch is erg belangrijk om geregeld, het liefst elke dag, iets te doen waarbij je echt kunt ontspannen en even je gedachten tot rust kunt brengen. Een aantal minuutjes per dag is vaak al voldoende.

Tot rust komen en je lichaam laten ontspannen is erg belangrijk om vermoeidheid, stress, overspannenheid en zelfs een burn out te voorkomen. Wanneer je namelijk echt gestresst of oververmoeid bent is het nog veel moeilijker om tot rust te komen. Je kunt dan nog maar moeilijk in slaap komen waardoor je overdag nog meer uitgeput bent wat leidt tot nog meer stress waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Probeer dat dus altijd te voorkomen! Realiseer je hoe belangrijk het voor je is om te rusten en te ontspannen.

Juist in deze drukke tijd is het erg van belang om goed te rusten en bij te tanken.Je kinderen, je werk en het huishouden zijn zeker belangrijk maar jij bent ook belangriijk! Misschien nog wel belangrijker want als jij niet meer goed kunt functioneren kun je je werk ook niet meer zo goed doen en kun je ook niet meer voor je kinderen zorgen zoals je zou willen. Ze hebben er natuurlijk niks aan als je op een gegeven moment in bed moet blijven liggen omdat het zover gekomen is dat je in een burn out belandt bent.

Wanneer je goed voor jezelf zorgt en elke dag even een paar minuutjes voor jezelf neemt zul je merken dat je alles veel beter aan kunt omdat je gewoon meer energie hebt en meer uitgerust bent. Het is niet egoïstisch om tijd voor jezelf te nemen. Het is juist beter voor jou maar ook voor alle mensen om je heen. Andere mensen zullen er ook profijt van hebben als jij een beter humeur hebt en alles veel beter aan kunt. Kies daarom voor jezelf en probeer elke dag iets te doen om je lichaam en geest tot rust te brengen en ook weer op te laden met nieuwe energie.

Manieren om tot rust te komen en te ontspannen

 • Mediteren
 • Ontspanningsoefeningen
 • Sporten
 • Tuinieren
 • Hobby
 • In bad gaan
 • Wandelen
 • Tekenen of schilderen
 • Uurtje slapen overdag
 • Aromatherapie
 • Massage
 • Wellness

Doe wat het beste is voor jou. Mediteren is misschien wel één van de bekendste manieren om je gedachten even uit te zetten en je lichaam en geest tot rust te brengen. Sommige mensen ontspannen echt wanneer ze lekker even een uurtje in de tuin werken en andere vinden het heerlijk om even te sporten om stress kwijt te raken. Mediteren is echter voor iedereen een hele goede manier om te ontspannen. Mediteren kent vele voordelen op fysiek, mentaal en spiritueel gebied. Klik hier om meer te lezen over mediteren.

Hieronder volgt een ontspanningsoefening die je op verschillende momenten kunt toepassen. Je kunt deze ontspanningsoefening gebruiken wanneer je je wat gestresst en gespannen voelt, tijdens meditatie, tijdens yoga, vlak voor het slapen gaan of op elk gewenst tijdstip wanneer je gewoon even lekker wilt ontspannen.

Ga rustig zitten of liggen, wat voor jou het beste voelt. De houding waain je zit of ligt maakt niks uit zolang je maar goed kunt ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld op een stoel zitten of op bed gaan liggen. Concentreer je dan op je ademhaling. Adem diep in via je neus en adem dan helemaal uit via je mond. Voel hoe je frisse koude lucht inademt. De energie die je inademt is zo puur en fris en vol positieve energie. De lucht die je via je mond uitademt is warm en vol met al je spanningen. Voel hoe je al je spanningen uitademt. Alles wat je niet meer nodig hebt blaas je uit via je mond. Herhaal dit zo een keer of 5.

Concentreer je dan op je lichaam. Voel hoe de stoel of het bed je lichaam ondersteunt. Al het gewicht van je lichaam rust op de ondergrond. Je kunt je helemaal ontspannen.

Begin dan bij je tenen. Voel of er ergens spanning zit in je tenen. Zo ja laat deze dan maar los. Span je tenen aan door ze omhoog te trekken. Houdt dat 5 seconden vast en ontspan ze dan.

Ga dan verder naar je kuiten. Kijk of je daar ergens spanning hebt zitten. Span je kuiten aan en houdt het 5 seconden vast. Ontspan ze maar weer.

Ga dan verder met je knieen en doe hier hetzelfde.

Vervolgens doe je je bovenbenen, je billen, je buik, je schouders, je armen, je handen en erna de spieren in je gezicht.

Je kunt ook je hele lichaam scannen op spanning, beginnend bij je tenen, en dan voelen waar de spanning zit en hem dan loslaten zonder dat je alle spieren aanspant. Doe wat het fijnst voelt voor jou. Voel hoe zwaar je lichaam wordt. Wanneer je helemaal ontspannen bent blijf dan nog een paar minuutjes zo liggen. Geniet van het gevoel van totale ontspanning.