De Lenormand kaarten

10-12-2016

Het Lenormand kaart deck bestaat uit 36 kaarten, in de 4 kleuren Harten, Ruiten, Klaveren en Schoppen. Van elke kleur zijn er 9 kaarten. Over het algemeen kan er gesteld worden dat de meeste zwarte (Ruiten en Schoppen) kaarten een negatieve betekenis hebben en de meeste rode (Harten en Ruiten) kaarten een positieve betekenis hebben. Het wil dus niet zeggen dat elke zwarte kaart negatief is en elke rode kaart positief.  

Hoe een kaart geinterpreteerd dient te worden ligt ook aan de vraagstelling. De werkelijke uitkomst is af te lezen door de precieze kaart te bestuderen en vooral ook door te kijken naar omliggende kaarten die wellicht een combinatie vormen met andere kaarten in de legging.

Algemene betekenissen van de kaartkleuren

Naast dat iedere kaart een specifieke betekenis heeft die je kunt aflezen wanneer je naar de afbeelding kijkt zijn er ook wat betekenissen toe te kennen aan de kaartkleuren in het algemeen. Wanneer je de kaartkleuren in het algemeen zou beschrijven zonder naar de afbeelding zelf te kijken dan zou dit het volgende inhouden:

Harten kaarten hebben vooral betrekking op gevoelens en emoties, liefde en geluk, relaties tussen partners, familie, vrienden. Ze kunnen ook symbool staan voor het zorgzame type mens die altijd bereid is om de ander te helpen. Veel harten kaarten tijdens een legging kunnen een indicatie zijn voor groot geluk. Het bijbehorende element is Water. De Harten kaarten in het Lenormand deck zijn:

De Ruiter, Het Huis, De Boom, De Sterren, De Ooievaar,De Hond, Het Hart, De Heer en De Maan.

Ruiten kaarten hebben vooral betrekking op financiën, carriére, vooruitgang, communicatie, handel, reizen en het buitenland. Ze kunnen ook symbool staan voor intelligente mensen, en hardwerkende zakenmensen. Veel ruiten kaarten tijdens een legging kunnen een indicatie zijn voor financiëel succes. Het bijbehorende element is Aarde.De Ruiten kaarten in het Lenormand deck zijn:

De Klaveren, De Doodskist, De Zeis, De Vogels, De Weg, Het Boek, De Zon, De Sleutel en de Vissen.

Schoppen kaarten hebben vooral betrekking op leven en dood, ruzie en strijd, oordelen, vijandschap, haat, gezag en verandering. Ze kunnen ook symbool staan voor autoriteit of mensen met veel levenservaring. Veel schoppen kaarten tijdens een legging kunnen een indicatie zijn voor problemen met autoriteiten zoals het gerecht, een probleem door een ruzie of conflict, problemen met de gezondheid of een ongeluk. Het bijbehorende element is Lucht.De Schoppen kaarten in het Lenormand deck zijn :

Het Schip, De Ruiker, Het Kind, De Toren, De Tuin, De Brief, De Dame, De Lelie en het Anker.

Klaveren kaarten hebben vooral betrekking op schepping en creatie, uitdagingen en ondernemen, naasten zoals familie en vrienden, intuïtie, wilskracht en doelgerichtheid. Ze kunnen ook symbool staan voor voorspoed in ondernemingen. Het bijbehorende element is Vuur.De Klaveren kaarten in het Lenormand Deck zijn:

De Wolken, De Slang, De Roede, De Vos, De Beer, De Berg, De Muizen, De Ring en het Kruis

Interpreteren van de Lenormand Kaarten

De Lenormand kaarten zijn qua afbeeldingen erg helder. Aan de hand van de afbeelding die op de kaart staat is de kaart op zich relatief gemakkelijk te ''lezen'' maar bij de Lenormand kaarten kan iedere kaart op zich behoorlijk veel betekenissen hebben. Het beste is dan ook om de kaarten op een eigen manier te interpreteren. Alleen het ''lezen'' van de afbeelding is niet genoeg om de kaarten op de juiste manier te duiden. Vooral wanneer er een algemene kaartlegging gelegd word, en de kaarten dus niet op een specifieke vraag gelegd worden is het belangrijk om vast te stellen wat een bepaalde kaart voor jou betekent. Dan weet je ook op welk gebied je deze kaart moet betrekken wanneer deze ''valt'' tijdens een algemene legging.

Bij de Lenormand kaarten worden er vaak bepaalde kaartcombinaties gelegd die speciale betekenissen hebben. Het is dan niet zo dat je de kaarten allemaal los dient te interpreteren. In bepaalde combinaties van kaarten zit een speciale betekenis, en om de kaarten juist te interpreteren moet je deze combinaties wel kennen. Je intuïtie en/of eventuele andere gaves spelen een grote rol bij het juist interpreteren van de Lenormand kaarten en de combinaties. Hoewel de afbeeldingen vaak voor zich spreken, is het lang niet altijd even gemakkelijk om de Lenormand kaarten te duiden, vanwege de vele mogelijke betekenissen. Hier zal de kaartlegger zijn of haar intuïtie of andere gaves ook voor moeten gebruiken. Alleen dan kan hij of zij zeker weten op wie of wat de kaart betrekking heeft, en voor welke situatie dit bijvoorbeeld geldt.

Voorbeelden van kaart combinaties

  • Het Hart in combinatie met het Anker : Dit staat voor een langdurige, ''verankerde'' liefde.
  • Het Hart in combinatie met de Klaveren en de Ooievaar : Dit staat voor een (positieve) verandering in de liefde
  • De Wolken in combinatie met de Hond : Dit staat voor een neppe vriendschap
  • De Wolken in combinatie met de Muizen : Dit kan staan voor financiële problemen, verlies of diefstal.
  • De Berg in combinatie met de Zon : Obstakels worden overwonnen
  • De Berg in combinatie met de Ring : Problemen in de relationele sfeer

Het kan ook zo zijn dat je zelf een bepaalde betekenis hebt gegeven aan een specifieke kaartcombinatie. Je moet meer waarde hechten aan de door jou vastgestelde betekenis dan aan de beschrijving volgens het boekje. Het zijn immers jouw kaarten, en jij mag er zelf de betekenis aan geven die jij het best passend vind. De gevoelens en inzichten die jij zelf bij een bepaalde kaart voelt wegen zwaarder dan de algemene vastgestelde betekenis.

Soorten Leggingen

Afhankelijk van de vraagstelling kun je gebruik maken van veel soorten leggingen. Voorbeelden van veel gebruikte leggingen met de Lenormand kaarten zijn de 6 maanden legging, of de jaar legging, waarbij voor elke maand een kaart gelegd word. Ook de verleden/heden/toekomst legging is een bekende legging. Hierbij word er een kaart gelegd voor het verleden, een voor het heden en een voor de toekomst. Nog een populaire legging met de Lenormand kaarten is de Grand Tableau. Hierbij worden alle 36 kaarten gebruikt. Deze worden gelegd in 4 rijen van 8 kaarten en in het midden onder deze rijen worden de overige 4 kaarten gelegd. Deze legging word altijd gebruikt om voor een langere periode vooruit te kijken, meestal voor een half jaar.

Lenormand Decks

De Lenormand kaarten zijn uitgegeven in verschillende edities. Je hebt de mooie klassieke versie, waarbij de kaarten op redelijk simpele wijze geillustreerd zijn met de traditionele gedichtjes naast de afbeelding erbij geschreven. Maar er zijn ook prachtige uitgebreid geïllustreerde Lenormand kaartdecks te koop. Ook de formaten van de kaarten kunnen verschillen tussen kleine kaarten die gemakkelijk in de hand liggen, tot wat grotere exemplaren. Het is maar net wat jouw eigen voorkeur heeft.