De vierde chakra - Hartchakra

De hartchakra
De hartchakra

De hartchakra is de vierde chakra en word geassocieerd met de kleur groen. Deze chakra bevindt zich in het midden van de ruggengraat, ter hoogte van het hart en staat voor geborgenheid, onvoorwaardelijke liefde, zorgzaamheid en affectie. De hartchakra is erg krachtig en wordt gezien als de thuisbasis van de liefde voor onszelf en anderen. De kleur groen staat voor harmonie en evenwicht. De Sanskriet benaming voor de hartchakra is Anahata, wat ongeschonden of onaangetast betekend. Het element van deze chakra is lucht en het zintuig is voelen. 

De vierde chakra staat in verbinding met het hart, de longen, de bloedsomloop en de handen en armen. Wanneer de energie van de hartchakra vrij kan stromen merk je dat door gevoelens van medeleven, compassie en liefde. Je bent vergevingsgezind en je kunt jezelf en anderen accepteren zoals ze zijn. Je durft mensen dichtbij te laten komen en je kwetsbaar op te stellen. Je straalt oprechte warmte, vriendelijkheid en kracht uit, anderen voelen zich bij jou op hun gemak en kunnen zich makkelijk openstellen. Wanneer deze chakra in balans is heb je minder kans op hartproblemen of longklachten, zoals bronchitis of longontstekingen. Ook de kans op vaatziekten is aanzienlijk lager dan bij een slecht functionerende hartchakra.

Chakra's zijn erg gevoelig en kunnen snel uit balans raken wanneer de bijbehorende energie wordt geblokkeerd. Dit kan verschillende lichamelijke of geestelijke klachten met zich meebrengen.

Wanneer de hartchakra niet volledig in balans is of gesloten is kan zich dit uiten door middel van eenzaamheid, depressie, een kille houding en jaloezie. Wellicht heb je moeite om liefde te geven en te ontvangen. Jezelf vergeven voor gemaakte fouten in het verleden kan daarnaast lastig voor je zijn. Je kunt arrogant of onverschillig overkomen, zelfs wanneer je dit niet zo bedoeld. Soms kun je erg bezitterig zijn, voornamelijk binnen een relatie. Maar ook de gezondheid kan negatief worden beïnvloed wanneer de vierde chakra niet optimaal functioneert. Hart- en vaatziekten zoals aderverkalking of hartritmestoornissen en longklachten kunnen optreden als gevolg van een slecht werkende hartchakra. Daarnaast kunnen ademhalingsproblemen, pijn in de schouders of borststreek en verkoudheden een probleem vormen. Ook pijn in de spieren van de handen en armen komt vaak voor.

De hartchakra vormt het centrum en verbindt de onderste drie en bovenste drie chakra's met elkaar. Er zijn verschillende manieren om de hartchakra te zuiveren en eventueel verder te openen.

Meditatie wordt hierbij veel gebruikt. Tijdens het mediteren kun je een groene lotusbloem met twaalf bladen visualiseren ter hoogte van het hart. Stel je dan voor dat je zuivere groene energie inademt naar de plek van je chakra, waardoor deze zich steeds meer zal uitbreiden en balanceren. Alle negatieve energie wordt daarbij gezuiverd. Naast het mediteren kun je groene kaarsen aansteken om de groene energie te bevorderen. Het herhalen van positieve affirmaties helpt om de liefdevolle energie van de hartchakra te laten stromen. Zinnen als 'Ik waardeer en accepteer mijzelf' of 'Ik ben het waard om gelukkig te zijn' helpen om de hartchakra verder te openen. Uiteraard kun je eigen zinnen formuleren die bij jou van toepassing zijn en je helpen beter over jezelf te voelen.

Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die de energie van de hartchakra bevorderen. Spinazie, groene thee, bladgroenten, kiwi, groene appels en andere groenten dragen allemaal bij aan een goede werking van de vierde chakra. Ook het dragen van groene kleding rond de hartstreek kan goed helpen om de vierde chakra te openen.

Daarnaast zijn er bepaalde edelstenen zoals groene Aventurijn, Kunziet, Melachiet, Rozenkwarts, Serpentijn, Smaragd en Jade die een optimale werking van de hartchakra stimuleren. Deze stenen kun je bij je dragen of ergens in huis plaatsen.

Het is tevens mogelijk een professionele healer te vragen voor een chakra-reading in combinatie met een chakra-healing. Zij kunnen precies achterhalen waar blokkades zich voordoen en wat de reden hiervan is. Daarbij kunnen ze door middel van hun speciale vermogens je chakra's  openen en zuiveren. Ook kan een healing in sommige gevallen directe verlichting geven bij pijn.

Wat voornamelijk belangrijk is om de hartchakra te zuiveren en te openen is om onvoorwaardelijk van onszelf te houden. Een goed functionerende hartchakra helpt om de energie van alle andere chakra's met elkaar in verbinding te brengen wat zorgt voor een harmonieuze samenwerking. De innerlijke rust die we verkrijgen wanneer al onze chakra's in balans zijn is van groot belang voor onze lichamelijke en psychische gezondheid.

Gratis chatten met een chakra healer

Je kunt via deze website gratis in contact komen met ervaren en ervaren chakra healers. Je kunt 24/7 gratis met ze chatten en ook desgewenst een professionele chakra healing ondergaan. Deze gratis  chat is Engelstalig. Je kunt daarnaast ook goedkoop chatten met de beste healers van Nederland

Klik hier om gratis te chatten met een chakra healer