Engelen

Wat zijn beschermengelen en aartsengelen?

Het woord Engel komt van het Griekse woord angelos wat letterlijk ´boodschapper´ betekend. Engelen worden ook wel zonen of dienaars van God genoemd. De Hebreeuwse benaming voor engelen is mal'ach wat ook staat voor 'boodschapper'.

Engelen zijn volwassen lichtwezens met een puur bewustzijn die door God zijn geschapen om de mens te dienen. God creëerde engelen zoals hij ook de mensen heeft gecreëerd. Ze hebben geen fysiek lichaam maar kunnen elke vorm aannemen die ze willen. Engelen zouden nooit een aards leven hebben geleid met uitzondering van de twee aartsengelen Metatron en Sandalphon en naar verluidt de beschermengelen. Enkele beschermengelen hebben ooit zelf geleefd op aarde. Aartsengelen verschillen van ons zoals wij verschillen van dieren. Alle engelen hebben emoties en een eigen wil, ze zijn intelligent, liefdevol en oprecht.

We kunnen dus een onderscheid maken tussen verschillende soorten engelen zoals aartsengelen en beschermengelen. In de Bijbel worden aartsengelen vooral beschreven als mannelijke 'gedaantes' met uitzondering van aartsengelen Ariël, Haniël en Jophiël. Aartsengelen nemen een bijzondere plaats in. Het zijn de engelen met de hoogste rang.

Aartsengelen zijn wijze en liefdevolle gidsen die ons motiveren, steunen en helen en tevens rekening houden met onze vrije wil. Ze veroordelen ons niet en zijn er niet om ons te vertellen wat we moeten doen maar helpen ons op weg naar spirituele groei en innerlijke vrede. De engelen zijn er om ons te laten weten dat we er nooit alleen voor staan en dat ze ons altijd beschermen. Ze zijn voortdurend aanwezig en op verzoek assisteren ze ons tijdens allerlei aardse activiteiten en emoties. We kunnen de aartsengelen om hulp vragen door bijvoorbeeld meditatie of engelenkaarten. Elke aartsengel biedt op zijn eigen manier liefdevolle hulp en ondersteuning.

Engel Ariël

Aartsengel Ariël is een helende engel en de beschermer van de elementen water, vuur, aarde en lucht. Ze is betrokken bij het milieu en de natuur. Wanneer jij je graag inzetten voor het verbeteren van het milieu of voor de dieren beloont Ariël jou met liefde en positieve energie. Ariël helpt je ook met het manifesteren van je wensen en brengt je lef, doorzettingsvermogen en moed. Deze engel kan tevens helpen om jezelf te aarden. Zij motiveert jou om op te komen voor je mening en nieuwe projecten te starten. Wat dieren betreft werkt Ariël nauw samen met aartsengel Raphaël. Vraag Ariël om hulp via je gedachten of een gebed.

Betekenis Ariël: leeuw van God. Kleur: rozeKristal: Rozenkwarts

Engel Azraël

Aartsengel Azraël is de engel van de dood in de meest positieve en helende zin van het woord. Hij biedt troost en steunt ons wanneer je verdriet hebt. Hij vermindert je pijn en maakt het daarom draaglijker. Vooral tijdens en na het overlijden van een dierbare is engel Azraël aanwezig. Ook wanneer we zelf op het punt staan om te overlijden is Azraël aanwezig om onze pijn te verzachten. Azraël begeleidt ons op een liefdevolle manier wanneer we zijn overgegaan. Wees niet bang om zijn hulp in te schakelen wanneer je het even niet meer ziet zitten.

Betekenis Azraël: hij die God helpt. Kleur: CrémeKristal: Gele Calsiet

Engel Raguël

Aartsengel Raguël is de engel van gerechtigheid en harmonie. Hij is een krachtige bemiddelaar en zorgt ervoor dat alle aartsengelen op een harmonieuze manier samenwerken. Hij brengt tevens harmonie, vergeving en balans in onze persoonlijke relaties. We kunnen aartsengel Raguël ook vragen onze relatie met god te versterken of te verbeteren of om nieuwe vrienden aan te trekken.

Betekenis Raguël: vriend van God. Kleur: zacht blauwKristal: Aquamarijn

Engel Chamuël

Aartsengel Chamuël ziet de verbinding tussen alles en iedereen en helpt ons met hetgeen dat we zoeken, of het nou een baan, een voorwerp, vrede of ons levensdoel is. Chamuël brengt innerlijke vrede en inspireert ons om de juiste beslissingen te nemen. Ook wanneer je door de bomen het bos niet meer zien kun je Chamuël om hulp vragen. Zolang jouw wensen overeenkomen met je levenspad zal Chamuël je graag assisteren.

Betekenis Chamuël: hij die God ziet. Kleur: zacht/licht groenKristal: Fluoriet

Engel Haniël

Aartsengel Haniël wordt in verband gebracht met de maan. De maan symboliseert intuïtie en emoties. Haniël is in staat je te helpen je intuïtie te ontwikkelen en je speciale vermogens te versterken. Tijdens een volle maan kun je Haniel vragen je energie op te laden. Zij helpt je bij het ervaren van vreugde en erkenning, met sociale contacten en het balanceren van je emoties. Je kunt ook een beroep doen op Haniël wanneer je het lastig vindt jezelf te beschermen tegen negatieve invloeden uit je omgeving.

Betekenis Haniël: glorie van God. Kleur: Blauw/WitKristal: Maansteen

Engel Jeremiël

Aartsengel Jeremiël is een liefdevolle leraar/mentor. Hij helpt de zielen die zijn overgegaan met het terugkijken en evalueren van hun leven. Zo krijgen ze nieuwe inzichten en zien ze vooral wat ze geleerd hebben van hun aardse leven. Je kunt aartsengel Jeremiël ook vragen je leven tot nu toe te evalueren. Jeremiël oordeelt niet maar helpt je om positieve veranderingen toe te brengen in je leven. Hij assisteert je graag bij het samenvatten van je tot nu toe geleerde levenslessen. Wanneer je pen en papier bij de hand neemt zal hij je helpen herinneren wat belangrijk voor jou is.

Betekenis Jeremiël: genade van God. Kleur: DonkerpaarsKristal: Amethist

Engel Jophiël

Aartsengel Jophiël is engel van de schoonheid en heeft een vrouwelijke energie. Ze brengt pracht en schoon en helpt ons positiever te denken, het verleden los te laten en te ontspannen. Jophiël is tevens de engel van de Feng Shui. Je kunt Jophiël vragen de sfeer in je huis of op het werk te verbeteren. Zij helpt graag bij het uitvoeren van creatieve ideeën en het brengen van balans door de juiste verhoudingen. Vraag Jophiël ook om misverstanden met anderen de wereld uit te helpen.

Betekenis Jophiël: schoonheid van God. Kleur: Diep rozeKristal: Toermalijn

Engel Michaël

Aartsengel Michaël is de engel van het geloof. Hij is de leider van alle aartsengelen en waarschijnlijk het meest bekend. Deze aartsengel wordt beschreven als de machtigste beschermer en betrouwbare gids. Aartsengel Michaël biedt bescherming op ieder vlak, we hoeven er alleen om te vragen. Hij is zich bewust van jouw persoonlijke levensdoel en kan je helpen wanneer je niet weet welke richting je op wil. Je kunt Michaël ook uitnodigen wanneer je last hebt van angsten en paniekaanvallen of tijdens ziekte, verdriet, geweld en een gebroken hart.

Betekenis Michaël: hij die is als God. Kleur: Paars, Goud en Kobaltblauw Kristal: Sugiliet

Engel Gabriël

Aartsengel Gabriël is de engel van de hoop en één van de meest bekende engelen. Naast aartsengel Michaël wordt hij specifiek in de Bijbel genoemd. Gabriël helpt graag tijdens de conceptie, zwangerschap of adoptie. Hij zet zich voornamelijk in voor het welzijn van jonge kinderen. Gabriël werkt ook graag met creatieve personen en op verzoek begeleidt hij hun tijdens hun activiteiten. Ook opent hij de deuren naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van werk. Gabriël motiveert ons om in onze kracht te staan en onze kwaliteiten te waarderen. Denk aan Gabriël wanneer je extra motivatie of inspiratie nodig hebt.

Betekenis Gabriël: God is mijn kracht. Kleur: KoperKristal: donkergele Citrien

Engel Uriël

Aartsengel Uriël is de meest mysterieuze engel, hij is beschermend en werkt nauw samen met aartsengel Zadkiël. Uriël kan ons voorspellende boodschappen doorgeven of situaties voor ons verhelderen. Wanneer we vragen hebben of een oplossing zoeken kunnen we Uriel om hulp vragen. Uriel werkt via helder weten en helpt ons in contact te komen met onze innerlijke wijsheid. Zijn boodschappen verkrijgen wij in de vorm van gedachten en soms gefluister.

Betekenis Uriël: licht van God. Kleur: LichtgeelKristal: Amber of Barnsteen

Engel Raphaël

Aartsengel Rafael is de engel van de liefde. Hij is een krachtige genezer van mens en dier, die helpt met een snelle genezing van lichamelijke en psychische wonden. Raphaël brengt het genezende licht van God naar de aarde. Omdat Raphaël toestemming nodig heeft om zijn krachten uit te oefenen kun je hem specifiek vragen om heling en genezing. Hij helpt ons ook tijdens onze zoektocht naar spirituele en persoonlijke groei. Raphaël herinnert ons aan onze liefde voor onszelf en anderen en kan ons helpen ons derde oog te openen. Wat dieren betreft werkt aartsengel Raphaël nauw samen met aartsengel Ariël. Op verzoek kan hij ook helpen om negatieve energieën te verwijderen uit je huis.

Betekenis Raphaël: god geneest. Kleur: Smaragd groenKristal: Smaragd of Malachiet

Engel Raziël

Aartsengel Raziël helpt je trauma's en pijnlijke herinneringen te verwerken of vergeten vooral wanneer ze voor angsten zorgen in je dagelijks leven. Hij kan tevens helpen paranormale vermogens zoals helder weten, helder voelen en helder horen te ontwikkelen en te versterken. Hij assisteert ons graag wanneer we nieuwe kennis in ons leven willen toepassen. Raziël brengt ons informatie en inzichten via dromen. Een goede tijd om Raziël om hulp te vragen is voor het slapen gaan.

Betekenis Raziël: geheim van God. Kleur: RegenboogKristal: helder Bergkristal

Engel Zadkiël

Aartsengel Zadkiel helpt ons een gevoel van mededogen te ervaren zodat we anderen niet te vlug veroordelen. Hij brengt orde tijdens chaos en kan geblokkeerde energie balanceren. Zadkiël is er voor ons tijdens conflicten en helpt ons te leren vergeven. Ook wanneer we mentale problemen ervaren is Zadkiël de meest geschikte engel om ons te steunen. Aartsengel Zadkiël assisteert graag studenten tijdens belangrijke examens of hun studie. Je kunt hem vragen je geheugen en concentratievermogen te verbeteren.

Betekenis Zadkiël: rechtvaardigheid van God. Kleur: IndigoKristal: Lapis Lazuli

Tot slot zijn er twee aartsengelen waarvan de naam niet op ´ël´ (van God) eindigt. Dit zijn de enige twee engelen die een menselijk leven hebben geleid. God zou deze tweelingbroers verheven hebben tot engelen. Hun namen hebben geen specifieke betekenis die duidelijk worden gemaakt in het Oude Testament.

Engel Metatron

Aartsengel Metatron werkt vooral met kinderen. We kunnen hem dus om hulp vragen bij de opvoeding van jong volwassenen. Hij helpt aardse kinderen spiritueel bewust te zijn en van zichzelf te houden, ook geeft hij ze rust en de helpt hij ze ontspannen. Metatron geeft speciale aandacht aan indigo of nieuwetijdskinderen. Hij kan daarbij ouders begeleiden en steunen in de opvoeding van hun kind. We kunnen aartsengel Metatron ook om hulp vragen wanneer we lagere vormen van energie uit onze thuisomgeving willen verwijderen.

Kleur: Violet/GroenKristal: Watermeloen Toermalijn

Engel Sandalphon

Aartsengel Sandalphon heeft als belangrijkste taak onze boodschappen door te geven aan God en de antwoorden naar ons terug te brengen. Sandalphon heelt door middel van geluid. Veel muzikanten hebben baat bij het vragen van zijn hulp. In de Bijbel wordt ook beschreven dat Sandalphon het geslacht van een kind helpt te bepalen. Je kunt aartsengel Sandalphon tevens om hulp vragen bij geestelijke problemen zoals verslavingen of depressie.

Kleur: TurquoiseKristal: Turkoois

In de Bijbel wordt tevens beschreven dat ieder mens een eigen beschermengel heeft. De meeste personen hebben hier al eens eerder van gehoord. Beschermengelen zijn vaak zielen van overleden personen die we ooit persoonlijk gekend hebben of wellicht verre familie van ons zijn. Soms hebben we een connectie met onze beschermengel sinds een vorig leven. Nog voor onze geboorte wordt een beschermengel aan ons toegewezen. Ze zijn voortdurend bij ons en steunen ons wanneer dat nodig is. Om contact te maken met je eigen beschermengel of meerdere beschermengelen kun je het beste mediteren. Het is dan mogelijk dat zij zich laten zien of gedachten aan je doorgeven. Ook communiceren zij met bepaalde tekens die je meer dan één enkele keer tegenkomt binnen een korte tijd. Sta open voor de boodschappen van je beschermengel en weet dat je nooit alleen zult zijn.

Er zijn natuurlijk mensen die het bestaan van engelen in twijfel trekken. Dit is ook niet gek omdat de mens is ingesteld om te geloven wat ze met hun eigen ogen kunnen zien en met hun oren kunnen horen. Wanneer we ons echter bedenken dat mens en dier door God zijn geschapen en alles inclusief onszelf uit energie bestaat, is het zo vreemd niet om te geloven dat engelen bij ons zijn.

We kunnen op ieder moment contact maken met de engelen. Probeer je daar dan voor open te stellen door te ontspannen. Zoals eerder genoemd kan meditatie je daarbij helpen evenals engelenkaarten. Maar ook met een gebed of liefdevolle gedachten kun je contact maken met de engelen.

Misschien heb je al eerder gemerkt dat engelen voor je klaarstaan door kleine wonderen, seinen of tekens, plotselinge oplossingen voor problemen, een gedachte die uit het niets komt of andere bijna onmogelijke gebeurtenissen.

Iedereen heeft wel eens behoefte aan extra ondersteuning of wat meer geluk. Door middel van hun speciale vermogens zijn mediums en paragnosten vaak in staat boodschappen aan ons door te geven van de engelen. Door hun gaven ontvangen zij deze boodschappen makkelijker dan menig mens, daarom zijn er veel personen die contact met hun opnemen wanneer ze behoefte hebben aan extra begeleiding van hun beschermengel of specifieke begeleiding van een aartsengel. Een medium of paragnost kan je bijvoorbeeld ook vertellen welke aartsengel op dit punt in je leven het dichtst bij je staat en druk achter de schermen voor jou bezig is.