Edelstenen, Kristallen en Mineralen

Edelstenen en Kristallen 23-05-2016

Al eeuwen lang gebruikt de mens edelstenen, kristallen en mineralen vanwege hun geneeskundige krachten. Sjamanen gebruikten diverse stenen om klachten en ziektes te genezen. 

De oudste bekende soorten stenen zijn onder andere bergkristal, jaspis en nefriet. Andere edelsteen- en kristal soorten zijn nog relatief ''jong''.

Edelsteentherapie word weer steeds meer toegepast door de mens, om bepaalde gezondheidsproblemen te verminderen, zowel mentaal als fysiek, en vervelende klachten te verzachten of zelfs te laten verdwijnen. Een edelsteen is makkelijk bij je te dragen, bijvoorbeeld in de vorm van een hanger aan een ketting om zo te helpen bij het verminderen van je klachten. Ook een steen in huis plaatsen kan ervoor zorgen dat je klachten minder worden.

De werking van Edelstenen, Kristallen en Mineralen

Net als de mens bestaat alle andere vaste materie uit energie en dat geldt dus ook voor edelstenen en kristallen. Omdat kristallen en edelstenen aan de aardoppervlakte ontstaan en direct uit de aarde komen zijn ze puur en zuiver, en vol energie. De werking van edelstenen, kristallen en mineralen heeft te maken met trillingsniveaus. Elke soort steen geeft een of meerdere soorten trillingen af. Het menselijk lichaam heeft niet maar 1 bepaald trillingsniveau, maar elk orgaan heeft een afzonderlijk trillingsniveau. Dit is dus de reden waarom verschillende stenen een bepaalde werking hebben op verschillende organen, en dus specifiek ingezet kunnen worden voor bepaalde klachten. Het trillingsniveau van de steen moet dan gelijk zijn aan het trillingsniveau van het orgaan waar de klachten ervaren worden, zodat de steen kan zorgen voor balans.

Het grote verschil tussen een kristal en een edelsteen is dat een kristal uit een enkel materiaal bestaat en een gelijk uitziend uiterlijk heeft, terwijl een edelsteen, hoewel deze ook uit een enkel materiaal kan bestaan, onregelmatigheden kan vertonen, waaronder bijvoorbeeld meerdere kleuren en variaties.

Kies de juiste steen

De juiste steen zoek je het beste persoonlijk uit. Het beste is om de specifieke steen in de winkel uit te zoeken, en niet te bestellen via het internet. De grootte van de steen bepaald wel enigszins zijn werking, hoe groter de steen hoe ruimer de werking. Wanneer je dus een hele ruimte wilt beïnvloeden met de werking van een steen dan heb je wel een beetje een steen van formaat nodig. Bijvoorbeeld een steen in de vorm van een mooi sfeerlicht. Wanneer je een steen wilt kopen voor persoonlijk gebruik dan zijn hiervoor vele mogelijkheden. Of een steen ruw of glad, gepolijst is of niet, dit heeft geen invloed op zijn werking. Welke soort steen je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van waarvoor je deze wilt gebruiken.

Als je een steen wilt kopen vanwege gezondheidsklachten of disbalans dan is het belangrijk om uit te zoeken welke steen past bij de klachten die jij ervaart. Als je hier nog niks over hebt opgezocht kun je altijd advies vragen in de winkel. In de meeste winkels zal er bij de soorten edelstenen en kristallen wel informatie staan over de steen en waarvoor deze gebruikt kan worden. Maar de beste raadgever is toch wel je intuïtie. Ook wanneer je gewoon op zoek bent naar een mooie steen, laat je dan leiden door je gevoel. Je intuïtie zal je vanzelf naar de steen sturen die bij jou past.

Het is mogelijk om een steen in de vorm van een mooi sieraad (oorbellen, ring, armband of ketting) te kopen. Deze kan zijn werking doen omdat ze rechtstreeks op de huid gedragen worden. Natuurlijk kun je ook gewoon een ''losse'' steen bij je dragen. Losse stenen die je kunt meenemen in bijvoorbeeld je broekzak worden ook wel knuffelstenen genoemd.

Let altijd wel op waar je edelstenen en kristallen koopt zeker als het om een erg duur exemplaar gaat, want ook in deze branche worden er nep exemplaren gemaakt en verkocht. Het is niet altijd even gemakkelijk om te bepalen of een steen nep is. Edelstenen en kristallen koop je het beste bij echte edelstenen- en kristallenwinkels.

    Een aantal zeer bekende stenen en hun werkingen

    • Amethist : Deze mooie paarse steen staat bekend om zijn kracht en bescherming. Andere eigenschappen van deze steen zijn kalmering, reiniging en genezing. Deze steen word ook vaak gebruikt wanneer men veel last heeft van hoofdpijn en migraine. Leg de steen onder het hoofdkussen wanneer u gaat slapen. De amethist kan ook werken wanneer u moeite heeft met slapen door constant piekeren, of veel last heeft van nachtmerries. Ook bij boosheid, onrust of problemen met het maken van beslissingen is de amethist zeer geschikt. Een goede steen om mee te mediteren, en hij helpt eventuele aanwezige gaves te verhogen.
    • Rozenkwarts : Deze steen staat voor onvoorwaardelijke liefde en vrede. De Rozenkwarts stelt gerust en kalmeert en heeft een goede werking wanneer het om een relatie gaat. De steen trekt liefde aan, helpt vertrouwen te herstellen en brengt weer harmonie. Op fysiek vlak kan de steen gebruikt worden bij long- en borst klachten, problemen met de nieren en bijnieren en bij duizeligheid. Ook bij ziektes zoals Parkinson, Alzheimer en dementie is de Rozenkwarts erg geschikt. Draag de steen het liefst zo dicht mogelijk bij je hart of plaats de steen in huis.
    • Bergkristal : Hoe helderder de steen, hoe beter en duurder deze zal zijn. Bergkristal versterkt de intuïtie, zet je op scherp en verhoogt de concentratie. Bergkristal helpt bij spirituele ontwikkeling en kan aanwezige gaves versnellen en versterken. Op fysiek vlak helpt Bergkristal bij duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Deze steen bevat zoveel energie dat hij de mens, en tevens ook andere stenen kan opladen. Door zijn zuiverheid is dit dé hersteller van balans in lichaam en geest.

    Voor een totaal overzicht van alle soorten kristallen, en (half)edelstenen kun je het beste een edelstenen- en kristallen gids raadplegen.