Wat zijn chakra's en waar dienen ze voor?

De 7 chakra's
De 7 chakra's

Chakra's zijn energiebronnen van het lichaam. De chakra's bevinden zich binnen ons energieveld, genaamd de aura. Ze staan in directe verbinding met onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Chakra is afgeleid uit het Sanskriet en betekend letterlijk 'wiel' of 'schijf'. Deze onzichtbare energiebronnen vibreren en draaien als wielen van energie. Elke chakra heeft invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties, daarnaast hebben ze ieder hun eigen kleur. Wanneer de energie van alle chakra's ongehinderd kan stromen draagt dit bij aan een goede gezondheid. We voelen ons dan over het algemeen gelukkig en gezond.

Helaas kunnen er soms blokkades ontstaan binnen deze energiecentra. Wanneer dat gebeurd heeft dit een directe invloed op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Omdat alles in je lichaam met elkaar in verbinding staat kan de aanleiding van de blokkade een lichamelijke klacht zijn maar ook een emotioneel probleem. Als een chakra uit balans raakt kan dit weer bijdragen aan andere fysieke of emotionele klachten. Zo blijf je als het ware in een soort cirkel draaien. Een chakra kan ook overactief zijn of niet actief genoeg. Dit gebeurd wanneer een chakra moet compenseren met de energie van een andere chakra.

Er zijn meer dan een aantal energiecentra aanwezig in ons lichaam maar de zeven belangrijkste chakra's zijn de wortelchakra, sacraal chakra, zonnevlecht chakra, de hart chakra, de keelchakra, de voorhoofdchakra en de kruinchakra. Om de chakra's goed te kunnen begrijpen dienen we te weten waar ze voor staan en welke functie ze hebben.

Wortelchakra

De eerste chakra of de wortelchakra bevindt zich helemaal onderaan je rug bij je stuitbeen en heeft de kleur rood. Deze bron van energie verbindt ons met de aarde. Wanneer deze chakra in balans is voel je je stabiel, zeker en evenwichtig. Deze chakra staat in verbinding met je blaas en darmen. Wanneer deze chakra niet in balans is kun je dit merken door gevoelens van angst en nervositeit, haast en een gebrek aan discipline. Ook kun je het gevoel hebben dat je hier op aarde niet op je plek bent en kun je heimwee hebben naar ''thuis''. Op lichamelijk gebied kunnen zich problemen voordoen met de dikke darm, de onderrug, de bijnieren of botten. Om deze chakra te zuiveren en activeren kun je de kleur rood visualiseren op de plek waar de chakra zich bevindt. Stel je daarbij voor dat je rode energie inademt en de chakra steeds groter en helderder wordt, vervolgens laat je deze bol van licht met de klok meedraaien. 

Sacraal chakra

De tweede chakra oftewel de sacraal chakra bevindt zich net beneden je navel en heeft de kleur oranje. Deze chakra staat onder meer voor het uiten van emoties, je relaties, seksualiteit en creativiteit. Wanneer de energie van deze chakra niet vrij kan stromen merk je dit door middel van dwangmatig gedrag, overgevoeligheid of seksverslaving. Lichamelijk kan zich dit ook uiten in maagzweren, blaasontstekingen of problemen met de baarmoeder of geslachtsorgaan. Ook de nieren en de waterhuishouding worden door deze chakra beïnvloed. Om deze chakra te zuiveren en activeren kun je de kleur oranje visualiseren op de plek waar de chakra zich bevindt. Stel je daarbij voor dat je oranje energie inademt en de chakra steeds groter en helderder wordt, vervolgens laat je deze bol van licht met de klok meedraaien. 

Zonnevlecht chakra

De derde chakra of de zonnevlecht chakra bevindt zich net boven je navel en heeft de kleur geel. Deze chakra wordt geassocieerd met zelfvertrouwen, zelfwaardering, energie en controle over jezelf. De zonnevlechtchakra staat in verbinding met het onderlichaam. Wanneer deze chakra niet volledig in balans is kun je je besluiteloos voelen, weinig zelfvertrouwen hebben of soms zelf agressief en dominant zijn. Op fysiek vlak kunnen zich klachten ontwikkelen met betrekking tot de maag, galblaas, lever en milt. Om deze chakra te zuiveren en activeren kun je de kleur geel visualiseren op de plek waar de chakra zich bevindt. Stel je daarbij voor dat je gele energie inademt en de chakra steeds groter en helderder wordt, vervolgens laat je deze bol van licht met de klok meedraaien.

Hartchakra

De vierde chakra genaamd de hartchakra bevindt zich ter hoogte van het borstbeen en heeft de kleur groen. De hart chakra staat voor pure liefde, geborgenheid, hoop en balans. Wanneer deze chakra blokkades heeft opgelopen kan een gevoel van minderwaardigheid, eenzaam zijn of zelfs depressie optreden. Het kan dan ook moeilijk zijn om liefde te geven en/of te ontvangen. Ook kunnen hartkwalen of longklachten optreden. Andere lichamelijke klachten die worden ervaren wanneer deze chakra niet in balans is zijn een slechte doorbloeding, pijn aan de rug of armen, astma en weinig energie. Om deze chakra te zuiveren en activeren kun je de kleur groen visualiseren op de plek waar de chakra zich bevindt. Stel je daarbij voor dat je groene energie inademt en de chakra steeds groter en helderder wordt, vervolgens laat je deze bol van licht met de klok meedraaien. 

Keelchakra

De vijfde chakra oftewel de keelchakra bevindt zich in het gebied van je strottenhoofd en heeft de kleur blauw. Deze chakra staat in directe verbinding met je stofwisseling en wordt geassocieerd met communicatie, jezelf kunnen uitdrukken, helder horen en telepathie. Wanneer deze chakra niet in balans is kun je dat onder andere merken door een stijve nek, keelpijn, schildklier problemen of een brok in de keel. Ook kan het moeilijk zijn om jezelf te uiten. Daarnaast kunnen klachten als tandpijn, oorpijn, struma of tandvleesontsteking zich ontwikkelen. Vaak voorkomend bij een onder actieve keelchakra zijn problemen met de stem. Om deze chakra te zuiveren en activeren kun je de kleur blauw visualiseren op de plek waar de chakra zich bevindt. Stel je daarbij voor dat je blauwe energie inademt en de chakra steeds groter en helderder wordt, vervolgens laat je deze bol van licht met de klok meedraaien.

Voorhoofdchakra

De zesde chakra die we de voorhoofdchakra noemen bevindt zich in het midden van je voorhoofd en heeft de kleur indigo. Deze chakra heeft als bijnaam het derde oog en speelt een grote rol in je kennis en bewustzijn. Het derde oog staat tevens voor helder weten, helder voelen, visualisatie en intuïtie. Wanneer de energie van deze chakra wordt geblokkeerd kunnen hallucinaties optreden en kan dit hoofdpijn veroorzaken. Sommige mensen hebben dan last van een slecht geheugen of hebben het idee dat ze in een fantasiewereld leven. In extreme gevallen kan het uit balans zijn van deze chakra zelfs leiden tot schizofrenie. De zesde chakra staat in rechtstreekse verbinding met de neus, ogen en kleine hersenen. Om deze chakra te zuiveren en activeren kun je de kleur indigo visualiseren op de plek waar de chakra zich bevindt. Stel je daarbij voor dat je blauw/paarse energie inademt en de chakra steeds groter en helderder wordt, vervolgens laat je deze bol van licht met de klok meedraaien. 

Kruinchakra

De zevende en laatste chakra noemen we de kruinchakra. Deze energiebron bevindt zich in het gebied van je kruin en heeft de kleur violet. Deze chakra zorgt ervoor dat alle energie vrij kan stromen en staat voor eenheid en innerlijk vertrouwen. De kruinchakra wordt geassocieerd met spiritualiteit, verlichting en je hogere zelf. Deze chakra verbindt je met het universum. Wanneer deze chakra niet in balans is merk je dat onder andere door depressie, lusteloosheid en verveling. Daarnaast kunnen zich problemen voordoen met het centrale zenuwstelsel van het lichaam of kun je last krijgen van migraineaanvallen. Om deze chakra te zuiveren en activeren kun je de kleur violet/wit visualiseren op de plek waar de chakra zich bevindt. Stel je daarbij voor dat je violet/witte energie inademt en de chakra steeds groter en helderder wordt, vervolgens laat je deze bol van licht met de klok meedraaien.

Er bestaan hiernaast nog een meer kleinere chakra's in de handen, knieën en voeten. Het is van belang dat ze allemaal goed functioneren. Gezond eten, zonlicht en veel water drinken kan helpen om je chakra's in balans te houden.

Maar wanneer er al een blokkade is opgelopen is het verstandig de chakra's te reinigen. Yoga en meditatie zijn goede manieren om al je chakra's te reinigen, activeren en te balanceren. Tijdens het mediteren kun je het beste rechtop zitten en je voeten stevig op de grond plaatsen. Maak dan contact met de aarde onder je voeten door je in te beelden dat een straal van wit licht je kruin binnenkomt en via je voeten diep in de aarde terechtkomt. Je kunt elke chakra apart visualiseren als een bloem die zich langzaam opent of een draaiend wiel van licht, dan wel met de klok mee. Stel je dan voor dat alle negatieve energie je lichaam verlaat via de straal van licht. Wanneer alle chakra's gereinigd zijn kun je positieve energie vanuit de aarde terug laten stromen. 

Wanneer je dit regelmatig doet kan elke chakra zijn natuurlijke balans terugvinden. Je zult merken dat je je beter voelt en lichamelijke kwalen minder zullen worden. 

Een ervaren healer kan je hier ook bij helpen. Een healer kan door middel van het zuiveren en balanceren van je energie of chakra's je lichaam terugbrengen naar een natuurlijke staat van gezondheid. Healers hebben paranormale vermogens die kunnen helpen bepalen waar de blokkades zich bevinden. Zij kunnen je ook vertellen op welk gebied de blokkades zich uiten en kunnen je ook vertellen waardoor de blokkades zijn ontstaan. Op deze manier kan worden voorkomen dat we opnieuw last krijgen van bepaalde klachten en ervoor worden gezorgd dat de chakra's in balans blijven.

Door middel van Chakra Healing kunnen we er dus voor zorgen dat de chakra's beter gaan werken waardoor ons lichaam beter in staat is zichzelf te herstellen. Een goede samenwerking van alle chakra's heeft een gunstige invloed op jezelf, je leven en de mensen om je heen.

Kom via de Chat in Contact met de Beste Healers van Nederland

Gratis Chatten met Energetische Healers

Wanneer je graag wat meer informatie zou willen over een chakra healing of wanneer je meteen een healing zou willen ondergaan dan kun je hier gratis een account aanmaken en tevens gratis chatten met ervaren healers van over de hele wereld. Ook is het mogelijk om direct een professionele energetische healing aan te vragen.

Klik hier om gratis te chatten met een healer